Z pewnością w dzieciństwie mogłeś usłyszeć od swoich rodziców, że obiad powinien koniecznie zawierać pierwsze danie , czyli zupę. W przypadku choroby podawali nam rosół jako sposób na wzmocnie osłabionego organizmu. Z naszego artykułu dowiesz się, z jakimi zaletami wiąże się jedzenie zup.
Zupy to bardzo zdrowy posiłek, który w nasze diecie powinien znaleźć się minimum trzy razy w tygodniu. Jeśli ktoś kategorycznie odmawia jedzenia ich, to pozbawia się zawartych w nich dobroczynnych składników, takich jak błonnik. Co więcej, zupy stymulują wydzielanie soku żołądkowego, a także, ułatwiają przepływ pokarmów stałych przez błony śluzowe jelit.
Jak zjeść zdrową zupę?
Typowe zupy podajemy na ciepło, w temperaturze około 38 stopni Celsjusza. Zbyt gorące lub zimne dania mogą mieć działanie podrażniające , podobnie jak za mocno przyprawione ostrymi dodatkami.
Zupy wegetariańskie zawierają sporo błonnika poprawiającego perystaltykę jelit. Do ich przyrządzenia można wykorzystać:
- brokuły
- kalafior
- marchew
- cukinię
W mniejszych ilościach można jeść zupy z kapusty lub roślin strączkowych:
- fasoli
- grochu
- soczewicy
Należy pamiętać, że mimo swych niepodważalnych dobroczynnych zalet mogą one powodować wzdęcia.
Przygotowywanie zup.
Warzywa gotujemy pod pokrywką. Gdy staną się miękkie , możesz zdjąć swoje danie z palnika kuchenki. Podczas gotowania mięsa pierwszą wodę można wylać po nastąpieniu wrzenia. Rosoły są korzystne dla zdrowia. Do ich przyrządzenia możesz wykorzystać kurczaka, indyka lub wołowinę . Przy chorobach układu pokarmowego zaleca się użycie mięsa z królika. Podczas gotowania możesz pozbyć się nadmiaru tłuszczu (i przykładowo zdjąć skórę z drobiu). Dzięki temu potrawy będą zawierać mniej cholesterolu. Nie przesadzaj także z użyciem podrobów takich jak wątróbka i lub serce. Inną możliwością jest przygotowanie zupy na kości.
Od kiedy można podawać dziecku zupę?
Lekko strawne zupy można podawać dziecku po upływie sześciu miesięcy. W przypadku rosołu, po upływie roku. Następnie do diety można włączyć gotowane jajko. W przypadku zup warzywnych węglowodany i tłuszcze są łatwiej przyswajane przez organizm. Jednak gdy dodasz do nich ziemniaki lub śmietaną stają się ciężej strawne. Nie znaczy to, że należy wystrzegać się takich dodatków, ale po prostu spożywać je rzadziej.
Z tego powodu możesz wzmocnić jego zdrowie i zapobiegać chorobom. Co więcej, eksperci uważają, że wskutek zdrowego odżywiania zapewniasz sobie długie życie, dobre samopoczucie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Stąd należy zwrócić także uwagę na to, by jeść jedzenie wysokiej jakości, a więc pochodzenia naturalnego i z małą ilością środków konserwujących żywność.
Jeden komentarz
Zdecydowanie unikam jedzenia soli w potrawach. Staram się ustrzec problemów z krążeniem, a szczególnie zawału lub udaru. Niestety wiele produktów używanych w kuchni zawiera już sól.